keskiviikko 2. joulukuuta 2009
Minareeteista Milanoon
keskiviikko 25. marraskuuta 2009
Sveitsiläistä hulinaa
perjantai 20. marraskuuta 2009
Finnin ja Finn
torstai 12. marraskuuta 2009
Muurien murtamista
Seminaarin ainoa suomalaispuhuja, Erkki Tuomioja moderoimassa entisten ulkoministerien paneelia aiheesta "Establishing Foreign Policy in an Interdependent World".
Brandenburger Torilla juhlahumun jälkeen. Suvi, Ola (Puola), Karina (Venäjä), Andrei (Saksa), Simo (Suomi), Maria (Venäjä) ja Anaïs (Ranska).
tiistai 27. lokakuuta 2009
Pelkoa ja inhoa eurooppalaisessa junassa
Juna tais olla itävaltalainen, koska reittini kulki Zürichistä Prahaan Itävallan eri kaupunkien kautta. Voin kertoa, että venäläiset junat on about tuhat kertaa eurooppalaisia parempia. Venäläisissä junissa mahtuu aina istumaan sänkyillä, eikä korkeudesta pihistellä niin kuin Itävallan raiteilla. Lisäksi eurooppalainen junakulttuuri on valovuosien päässä venäläisestä. Ihmiset nukkuivat farkut jalassa, kun Venäjällä miehet kohteliaasti poistuvat siksi aikaa kun naiset vaihtavat yöasuihin. Lisäksi kukaan ei puhunut kenellekään, jopa yhdessä matkaavat pysyivät koko juna matkan hiljaa. Kukaan ei tainnut edes kehdata kuorsata. Lisäksi teet ja kahvit tarjoiltiin pahvimukeista, kun Venäjällä tsaikkua tuodaan hienoista lasikupeista. Aloin tosissani kaivata venäläisten mummojen seuraa, vaikka paluumatkalle sainkin menomatkaa normaalimpaa seuraa.
Pietari-kaverit.Matkakohde oli onneksi parempi kuin matkanteko. Praha oli harvinaisen mukava kaupunki, jossa sain nauttia suomalaisten kavereiden seurasta. Sveitsiläiset ja vaihtarikaverit on kaikki tosi mukavia, mutta ainoastaan suomalaisten kavereiden kanssa pystyy puhumaan kaikista asioista häpeilemättä ja saa käyttää salakieltä, jota kukaan ei ymmärrä (=suomea). Sveitsiläiset tytöt ja vaihtarikaverit haluaa puhua vaan poliittisesti korrekteista aiheista, kun Lauran ja Alinan kanssa pääsi puhumaan oikeista asioista.
Sveitsissä ollaan yleensä kohteliaita ja hillittyjä viimeiseen asti. Mutta tällä viikolla pääsin kokemaan myös sveitsiläistä piilovittuilua, kun saksan tunnilla yks paikallinen pilkkas koko tunnin mun saksan taitoa, yrityksenä ilmeisesti saada mut näyttämään tyhmältä mun vieressä istuneen pojan edessä. Ainakin siihen malliin se keimaili samalla, kun hoki ”Suvi, was willst du sagen? Ich verstehe dich nicht”. Sama tyttö luennoi mua (ja muita) myös siitä, miten "Venäjä ja Suomi taistelee verisesti Karjalasta" ja vertasi Karjalan itsenäistymishaluja Tshetshenian tilanteeseen. Mun tiedot Karjalasta oli kaverin mielestä täysin vääriä ja nyt maailmalla juoksee joukko vaihtariopiskelijoita täysin väärillä tiedoilla. Teki mieli avautua, mutta hymyilin kauniisti takaisin, mutta lähdin luokasta ovet paukkuen tunnin lopussa. Oon muutenkin saanut pieniä raivokohtauksia kielten tunnilla, kun A. En osaa puhua näiden kieliä ja B. Ihmiset on välillä niin kujalla, ettei puheharjoituksista tuu yhtään mitään. Oon tainnut saada jo raivohullun suomalaisen maineen vaihtareiden parissa, kun mun itsehillintä pettää aina silloin tällöin.
Kotona Sveitsissä elämä on jatkunut perustahdilla. Saksan opiskelu on jäänyt vähän venäjän jalkoihin, sillä jouduin pitämään puolen tunnin suullisen esitelmän viime viikolla. Piti lintsata saksan tunneilta, ettei suusta tulisi ulos vahingossa väärää kieltä. Mun motivaatio oppia saksaa vois olla tosin vähän parempi. Venäjällä opin kuitenkin olemaan ymmärtämättä, joten täälläkin on sujahtanut tällaiseen puoli-ymmärtämisen moodiin. Miksi turhaa osata kaikkea, kun vähemmälläkin selviää? Pitänee päästä eroon tosta ajattelutavasta ja alkaa panostaa saksaan vähän sitä venäjää enemmän.
Oon kuitenkin motivoinut yhdestä yliopiston lajista, joka on tosin Bernin yliopistoliikunnan antia. Mun uuden harrastuksen nimi on Kondi ja parasta urheilua mitä oon elämässäni harrastanut (no ehkä ratsastuksen ohella). Kondissa reilu sata ihmistä kerääntyy isoon urheiluhalliin opettajan ympärille, joka tekee kaikki hassuja liikesarjoja. Liikkeet muistuttaa vähän hyppelyjä ja pomppimista, joita harrastettiin lapsena. Lisäksi juostaan ympäri salia opettajan perässä ja matkitaan kaverin liikkeitä. Setti kestää 1,5 tuntia ja on ehkä rankin laji ikinä, jota oon kokeillut. Miten lapsena jaksoi hyppiä ja pomppia tuntikausia, kun nyt 1,5 tuntia vetää ihan piippuun?
Laura ja Lauran keittö Prahassa. Harvinaisen viihtyisä ja sosiaalinen paikka olla.
torstai 15. lokakuuta 2009
Virallisesti sveitsiläinen
keskiviikko 30. syyskuuta 2009
Pakarat tulessa
Lehmillä on isot kellot ja pässeillä pienet.
Kaikelle tällä sveitsiläisyydelle löytyi onneksi looginen selitys. Oltiin tultu ilmeisesti paikalliseen Lappiin, jossa asiat pyritään pitämään on ”perinteisinä” turistien miellyttämiseksi. Samasta vuoristokylästä lähti nimittäin junayhteys Jungfrauhochin huipulle, joka on korkein (4200m) paikka Euroopassa, jonne pääsee junalla. Me ei liitytty tällä kertaa aasialaisten turistien seuraan, sillä junamatka huipulle ja takas oli kevyesti yli 100 frangia. Nautittiin sen sijaan maisemista, ainakin siihen asti kunnes alamäkihaikki alkoi polttaa lihaksissa. Sasan pohkeet meni lukkotilaan ja mun perselihakset oli tulessa vielä kolme päivää vuoristoretken jälkeen. Harvoin on yhtä paljon kaivannut ylämäkeä kuin loputtomassa ja tuhottaman jyrkässä alamäessä.
New friend from the mountains.Lopultakin ruokaa!
Tällä kertaa Thomasin komennus oli armeijoiden välisen kilpailun yhteydessä, minkä vuoksi Aiglen kaduilla vilisi myös suomalaissotilaita. Oli aika huvittavaa nähdä armeijatyyppejä täysvarustuksessa polkemassa viiniviljelmien keskellä ja leikkimässä sotaa. Toinen vierailun huvittava piirre oli se, etten olisi oikeasti saanut olla siellä. Thomasilla oli kuitenkin vapaapäivä armeijasta (?!), jonka aikana ei tarvinnut tehdä mitään, mutta ei myöskään mennä minnekään. Menin siis salavierailulle armeijakaupunkiin. Ensinnäkin meidän piti tavata muualla kuin asemalla, ettei kukaan armeijapomoista näkisi meitä yhdessä. Lisäksi piti tarkkailla jatkuvasti ympäristöä, ettei kukaan sotilaista näkisi meitä. Nyt tiedän, miltä salasuhteissa elävistä tuntuu, kun he yrittävät käydä yhdessä ulkona!
Aigle oli sinänsä kaunis pikkukaupunki viiniviljelmineen ja linnoineen, mutta yllätyn aina yhtä paljon edelleenkin, kun näen ranskaa puhuvia juntteja. Ranskan kieli yhdistyy mun päässä vieläkin urbaaniin elämään, kulturelleihin keskusteluihin ja sivistyneisyyteen. Kun viimein löydettiin ravintola, joka tarjoili ruokaa ruoka-aikojen ulkopuolella, tunne oli kuin Rantasalmen Essolla. Paikalliset ukkelit oli jo hyvissä viineissä, vaikka virka-aika ei ollut päättynytkään. Ehkä viininviljelijänä saa tissutella pitkin päivää.
Don't worry, Swiss army is protecting you.
Parasta oli se, että sai irvistellä ja röhnöttää vapautuneesti, sillä eihän kukaan nähnyt, vaikka olisi kaivanut nenää pöydän ääressä. Silmät kiinni syöminen tuntui jotenkin fiksummalta kuin pimeään tuijottaminen. Lisäksi jostain syystä sekä Sasasta että musta tuntui, että meidän pöydän viereen oli parkkeerattu lastenvaunut (ei ollut). Selvittiin kuitenkin puhtain vaattein ja ilman paniikkikohtauksia sokeasyömisestä, saldona vain kaadettu viinilasi ja vesipullo.